Deze quote is de basis voor mijn werk. Het vat voor mij samen wat belangrijk is voor een kind: stevig op de grond staan en kunnen vliegen als je de drang voelt. Voor een hoogbegaafd kind is dat nog niet altijd zo vanzelfsprekend.

Er is één weekend waarin ik mijn kinderen zie wortelen en vliegen. Ik kijk er ieder jaar weer bijzonder naar uit. Iedere zomervakantie gaan we via een vereniging met 25 gezinnen met hoogbegaafde kinderen kamperen op een groot veld. En omdat het zo leuk is, wordt dat lange weekend vaak een week. Of twee.

De kinderen zijn er enorm op hun plek. Ruim vijftig ontwikkelingsgelijken, variërend van 0 tot zo’n 12 jaar. Niet dat ze de hele dag ‘nerd’erige dingen doen. Integendeel. Ze liggen met elkaar in het zwembad, klimmen in bomen, spelen een spelletje en rollen van zandheuvels af. Maar dan wel in hoogbegaafd tempo en met dito humor. Het zijn de dagen waarop ik intens geniet van mijn gelukkige kinderen. Het is niet dat er geen onenigheid is. Ook hier wordt er soms geruzied, en gaan er dingen mis. Het is ook niet dat ze thuis geen vriendjes en vriendinnetjes hebben. Het is ook niet dat ze zich vervelen op school. Maar tóch… bij dit weekend ‘klopt’ het helemaal. De groep past hen als een jas.

Terwijl onze kinderen spelen, spelen en spelen, vraag ik me regelmatig af hoe het zou zijn als dit passende plekje constant aanwezig was. Want veel van de aanwezige kinderen ervaren dit veel te weinig. Een plekje waar je past. Waar het spelen ‘vanzelf’ gaat, zonder je aan te passen. Waar je energie krijgt van het spelen met elkaar, in plaats van dat je er doodmoe van wordt. Waar je blij en gelukkig bent, en je niet telkens af hoeft te vragen waarom de anderen je niet begrijpen. Waar je voelt dat je ín de groep staat, in plaats van ernaast. En waar je niet gek wordt aangekeken als je een beetje ‘anders’ bent.

Ik kan het weten. Want niet alleen voor de kinderen is het zo’n genot. Ook de volwassenen hebben er dikke pret. Niet dat ze de hele dag ‘nerd’erige dingen doen. Die gebeuren er overigens ook, van het maken van het magisch vierkant van dominostenen tot het perfectioneren van een waterraket met een fietspomp. Maar er wordt ook vrijwillig getrefbald, gezwommen, gebarbecued, gelezen en heel veel spelletjes gespeeld. En dan wel in hoogbegaafd tempo en met dito humor. Het zijn dagen waarop ik intens geniet. Dit weekend klopt voor mij. Het past me als een jas.

Ieder jaar begrijp ik weer een beetje beter hoe belangrijk het is om regelmatig op een passende plek te zijn. Een plek die ik ieder kind gun. Een plek waardoor je met je voeten stevig op de grond komt te staan. En vanaf waar je durft te gaan vliegen als je wilt. Een plek waar je past. Deze kinderen hebben het zo hard nodig. En hun ouders vaak ook.

 

Deze blog verscheen in de zomer van 2016 als column in het blad Gifted@248 van 248Media.