Onlangs heb ik gesprekskaarten gemaakt om het thema ‘hoogbegaafdheid’ te bespreken met kinderen en jongeren in mijn praktijk. Natuurlijk wil ik die graag met je delen!

De kaartjes bevatten allerlei uitspraken die ik hoogbegaafde kinderen wel eens hoor zeggen (of die ik van mezelf ken šŸ˜‰ ). Deze uitspraken dienen als basis voor een gesprek over je talenten en je beperkingen, over je kwaliteiten en je ontwikkelpunten. Het is altijd boeiend om te doen!

De kaartjes kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Ik leg ze regelmatig neer op tafel en laat kinderen/jongeren er enkele kiezen die ze erg bij zichzelf vinden passen, of juist helemaal niet bij zichzelf vinden passen. Het doel van de kaartjes is niet om er zoveel mogelijk te categoriseren, maar om bij de verschillende uitspraken het gesprek met elkaar aan te gaan. Om de knelpunten op te zoeken. Om uit te wisselen hoe verschillend je dingen kunt ervaren. Andere werkvormen zijn natuurlijk ook mogelijk! Mocht je een mooie werkvorm bedacht hebben, dan laat dat even weten op mijn Facebookpagina. Dan kunnen anderen er ook van profiteren!

Ik gebruik de kaarten bij kinderen vanaf 9 of 10 jaar. Sommige kaartjes zijn positief gesteld, sommige negatief. De lijst is ook niet uitputtend. Doe er je voordeel mee en ik hoop dat je mooie gesprekken krijgt met een kind!