Als specialist (hoog)begaafdheid ondersteun ik scholen, ouders en kinderen rondom het thema (hoog)begaafdheid.

Eigen ervaring

Ik ben dit vakgebied binnengerold door mijn eigen ervaringen met hoogbegaafdheid. Als kind was ik het type ‘succesvolle’ aangepaste leerling. Het woord ‘succesvol’ staat expres tussen aanhalingstekens. Want voor de buitenwereld deed ik alles prima. Maar ik werkte eigenlijk onder mijn kunnen. Dit was zo op de basisschool, op het voortgezet onderwijs, op de PABO en ook later in mijn werk voor de klas. Ik had letterlijk nooit geleerd hoe ik moest leren, hoe ik mezelf moest ontwikkelen en uitdagen. Ik werd er uiteindelijk overspannen van. Pas vanaf het moment dat ik een uitgebreid artikel las over hoogbegaafde meisjes, viel bij mij het kwartje. Ook las ik toen uitgebreid over de mindsettheorie. Dit heeft voor een grote ommekeer in mijn leven gezorgd! Ik ben bewust dingen anders gaan doen. Vanaf dat moment ben ik keihard aan mezelf gaan werken, en ben ik nu waar ik nu ben. En daar ben ik trots op!

Opleiding en ervaring

Vroeger bestond er weinig kennis en begrip over hoogbegaafdheid. Dat verandert nu sterk. En daar draag ik graag aan bij. Mijn opleiding heb ik zelf samengesteld: ik volgde de opleiding Specialist Begaafdheid (SE/ZOO licentie) bij Slim! Educatief. Daarnaast volgde ik vele interessante modules, zoals bij de ECHA-opleiding (CBO, Radboud, Nijmegen) en bij Novilo, en ik las (en lees) vele boeken over dit onderwerp. Ik volgde de opleiding Poptalk, de training tot Rots en Water-docent en ben ‘goedgekuert kindertalentenfluisteraar’ (en dat is veel minder zweverig dan het in eerste instantie klinkt). Talentgedreven werken is daardoor mijn uitgangspunt.
Daarnaast volg ik met grote regelmaat diverse congressen en trainingen over begaafdheid en houd ik mijn kennis en ervaring up-to-date middels intervisie met collega’s.

De combinatie met mijn jarenlange ervaring als leerkracht is een goede basis om scholen vooruit te helpen op dit gebied. Ik geef sinds 2013 veel trainingen om leerkrachten bij te scholen en begeleid scholen in het opzetten of verbeteren van hun beleid omtrent hoogbegaafdheid. Ook begeleid ik al een paar jaar een wekelijkse plusklas.

Daarnaast haal ik veel voldoening en plezier uit het begeleiden van ouders en kinderen. Door mijn ervaring als moeder van 3 slimpies kan ik me goed verplaatsen in de dilemma’s en beslissingen waar ouders voor komen te staan. En welke emoties daar allemaal bij meespelen. En ook ik weet, hoe fijn deskundig advies kan zijn als je het even niet meer weet!